torsdag 20. august 2009

Barnebursdag!

En hyggelig bloggleser som heter Lisbeth kontaktet meg for litt siden med en utfordring. Når familiens aller minste fyller ett år må det selvsagt feires med en bursdagsfest. Lisbeth ville gjerne ha tips til hva man kan servere av fristelser til festen. Jeg elsker bursdager og alle store og små anledninger til å feire livet og ikke minst, bake noe godt.

Hva spiser så ettåringer? Det meste, fikk jeg vite, men som ansvarlig mor var Lisbeth noe betenkelig til sukkeret, noe hun har alle grunner til å være. En av mine nyere oppdagelser som fungerer bra er derfor å redusere 1/3 av sukkermengden i kake og dessertoppskrifter. I mange oppskrifter er nemlig sukkerinnholdet uforsvarlig høyt og en aldri så liten reduksjon påvirker sjelden sluttresultatet eller smaksopplevelsen. Faktisk kan det mange ganger tvinge en til å lete etter andre smaker som kan være fullt så rike, slik som f.eks kakao. Oppskriftene mine er allerede sukkerreduserte.
To av oppskriftene her inneholder for øvrig vaniljesukker. Jeg erstatter det med hjemmelaget vaniljeekstrakt, men hvis ditt barn ennå ikke har fått smaken på Jack Daniels er nok vaniljesukker en OK løsning. Etter baking sitter en kun igjen med vaniljesmak, men jeg lar det være opp til mor eller far å avgjøre bruk av denslags.

Her kommer noen enkle ting man kan lage til bursdagen. På jakt etter morsomme kakeideer? Landets mest kreative kakebakere finner du her.


Bursdagstips #1: Teddymuffins

Alle barn har vel en favorittbamse som trofast venn? Min bamse het Olemann og fulgte meg fra vogga til langt inn ungdomsskolen. Her er Olemann i gulrotmuffinsversjon.Til 20 muffins trenger du:
4 egg
2 dl sukker
3 dl hvetemel
2 ts kanel
2 ts vaniljesukker
2 ts natron
1/2 ts salt
1/2 dl finrevne gulerøtter
1 1/2 dl matolje (jeg bruker alltid solsikkeolje)

Små muffinsformer, gjerne doble hvis du bruker den vanlige hvite, tynne typen.

Slik gjør du:
Pisk egg og sukker til eggedosis. Bland sammen hvetemel, kanel, natron, salt og rør det inn i eggedosisen. Tilsett gulerøtter og olje.
bruk spiseskje og fordel røren i former. Formene fylles 3/4 fulle og stekes ved 175 grader i 12-15 minutter. La muffinsene avkjøle på rist.

Pyntinga er den morsomme delen av jobben. Du trenger:
Til bamseørene: 1 boks appelsinkjeks, jeg brukte Euroshopper sine.
Til truten: 1 rull ballerinakjeks.
Nonstopp til snute og øyne

Hvit sjokoladeglasur
2 plater hvit sjokolade (200 gr)
60 gr usalta smør
150 gr melis
4 ss vann

Smelt sjokolade og smør i vannbad. Tilsett melis og vann og rør til en jevn glasur.
For å lage munnene trenger du litt glasur som er mørkere enn denne. Jeg tok av litt av den hvite glasuren og rørte inn noen teskjeer med kakao og fylte i et lite kremmerhus for sprøyting, men vanlig smeltet sjokolade fungerer like bra.

Slik lager du bamsens ansikt:
Bre et lag med hvit sjokoladeglasur over hver muffins. Stikk nedi ørene av appelsinkjeks skåret diagonalt.
Splitt ballerinakjeks i to, legg kjeksbunnen midt på muffinsen.
Sprøyt munnen med glasur/smeltet melkesjokolade. Fest på en nonstop til snute og øyne.
Settes på et kjølig sted i påvente av servering.Bursdagstips #2: Oppskåret frukt

En tysk skoleundersøkelse viste at når frukt ble servert oppskåret spiste barna dobbelt så mye og det samme gjalt for de voksne. Frisk frukt er alltid populært og hvorfor ikke teste det i selskap også?Frukt kan tres på spyd som her eller danderes pent på fat. Ønsker du skjære opp frukten litt i forkant av servering så styr unna frukt som blir fort brun, slik som epler og bananer. Jeg brukte bjørnebær, nektariner, honningmelon og ananas.
Enklere blir det ikke!Bursdagstips #3: Mangosmoothie

En perfekt moden mango, naturlig søt og god tryglet om å få bli brukt til smoothies. Smoothies i bursdag fungerer litt som en avledningsmanøver fra brus. Å nei, jeg har blitt en sleip voksenperson! Bruk gjerne den minste typen gjennomsiktige engangsglass og pynt med noe morsomt. Jeg dekorerte med mango på pinne, sugerør og drinkpinner fra the balloon company.Jeg lager oftest smoothie litt på gefühlen, dvs at konsistensen bør være litt tykk men allikevel kunne drikkes med sugerør. Du trenger en blender, frukt eller bær (gjerne frossen), juice og naturellyoghurt.
Min mango fikk følge av gul Mana-juice som består av appelsin, eple, nype og gulrot. Masse antioksidanter!Bursdagstips #4 : Sjokolade og cheesecakemuffins

To favoritter kombinert. Oppskriften kommer fra boken "Muffins og smoothies" av Cheryl Lindbladh som drev Muffins Co i Stockholm. Ei bok full av godsaker.
Miniballonger og lys kommer fra The balloon company.Til 16 små muffins trenger du:
3 1/2 dl hvetemel
1/2 ts bakepulver
1/2 ts natron
1/4 ts salt
125 gr usaltet smør, romtemperert
2 1/2 brunt sukker demera eller muscovado
2 egg
1 1/4 dl kakao
1 ts vaniljeekstrakt eller vaniljesukker
1 1/2 dl melk

Fyll:
300 gr Philadelhiaost
3/4 dl farin
1 egg
1 ts vaniljeekstrakt eller vaniljesukker

Slik gjør du:
Rør smør og sukker porøst og luftig i kjøkkenmaskin og tilsett eggene ett om gangen. Rør inn kakao og vaniljesukker eller ekstrakt. Tilsett deretter melken og de tørre ingreidensene og rør godt sammen.

Ostefyll:
Kjør osten myk i kjøkkenmaskin, tilsett egg, sukker og vaniljesukker og pisk til blandingen er luftig.

Dekk bunnen av muffinsformen med en spiseskje sjokoladerøre og dekk halve formen med lag ostefyll. Den andre halvparten fylles med sjokoladerøre opp til cirka en halv centimenter under kanten.
Stek muffinsene til de kjennes faste, cirka 25 minutter ved 175 grader.

Gratulerer med dagen til alle store og små!

14 kommentarer:

 1. Må nok si meg litt uenig i at dette er fint til en ettårsdag .... dette er FLOTT til alle bursdager. Min kommer opp snart (40+), men jeg tror jammen at både bamsemuffins og fruktspidd kan havne på menyen! Morsomt ;)

  SvarSlett
 2. Hei Nina! Hyggelig at du fant litt inspirasjon til din egen bursdagfest. Jeg skjønner nå at bamsemuffins passer for barn i alle aldre, hehe:)

  SvarSlett
 3. Flotte, fantasifulle og "sunne" oppskrifter til bursdagsbarn i alle aldre! Dessverre litt for sent ute i denne omgang siden gullklumpen min nettopp fylte ett år, men det kommer mange bursdager fremover - og disse oppskriftene skal jeg merke meg!

  Takk for tipsene! Ellers vil jeg si at jeg stortrives når jeg leser bloggen din!

  Trine ;)

  SvarSlett
 4. Så fine "bursdagstips"! Muffinsene var jo bare helt herlige!! Alltid gøy å se noe nytt! Jeg reduserer også betraktelig sukkermengde i kaker. Og det går som regel helt greit! God helg til deg, Hege

  SvarSlett
 5. Hei Trine! Alltid hyggelig å høre fra deg. Til min egen bursdag lagde jeg et rosa muffinstårn. ordentlig prinsessebursdag! Krysser fingrene for at du lager et bursdaginnlegg du også når sjansen byr seg:)

  SvarSlett
 6. Gjett om jeg skal bake sjokolade og cheesecakemuffin:p Nam nam nam nam nam =D Håper du får en kjempetrivelig helg. Klem fra Nord:)

  SvarSlett
 7. Hei Hege! Har ikke fått testet så mange alternative søtningstyper annet enn honning og litt fruktose. Stevia dukker opp her og der, men foreløpig har jeg holdt meg til å redusere den vanlige typen. Brunsukker er jo en annen variant. Hvis noen vet om denne har litt "sunnere" egenskaper enn den hvite raffinerte varianter tar jeg gjerne imot tips.
  God helg!

  SvarSlett
 8. Det tipper jeg blir knall Monica! Ønsker deg også en super helg:)
  Hilsen Elise.

  SvarSlett
 9. Hei på deg,
  har nå kost meg lenge og vel her inne på bloggen din.
  Og du er herved lagt inn på favorittlista mi :o)
  Takk for mange gode oppskrifter som gir hærlig inspirasjon!
  Gleder meg til mange nye oppskrifter fra deg ;o)
  Kjerstiklem

  SvarSlett
 10. så fantastisk mange gode ideer! :) min lille bursdagsgutt elsker frukt, så da satser jeg nok både på fruktspidd og smoothies, å såklart muffins, litt ekstra må man unne seg når det er bursdag:) nå fikk jeg jo DET vanskelige valget da, ettersom at du la ut to typer muffins som så usannsynlig fristende ut ^^ blir vel til at jeg må bake hele dagen i forveien, å lage begge variantene! :D

  Bursdagen hans er neste helg, så det passa så godt at dette innlegget kom nå, så jeg får testa litt ut denne uka kanskje :)

  tusen takk for at du orka å ta deg bryet! åsså så mye som du har gjort ut av det, blir helt imponert :D
  vi gleder oss til å sette igang,

  klem fra Lisbeth & Mathias!

  SvarSlett
 11. Hei hei Lisbeth! Bare hyggelig:)

  Jeg skulle selvsagt ha sendt deg en mail på torsdag da innlegget ble lagt ut, men det glemte jeg i farta så det var bra du kom innom idag.

  Så bra at Mathias liker frukt:) Kos dere med forberedelsene og ha en finfin bursdagsfeiring neste helg!

  Beste hilsen fra Elise.

  SvarSlett
 12. For ett jubel-innlegg! Barnebursdager er morsomme å stelle i stand og her var det flotte oppskrifter. Barn synes jo det er gøy med noe litt annerledes og de bamsemuffinsene var helt skjønne. Nå har jeg fått inspirasjon til neste bursdag her i gården :) Nå er det jo riktignok nesten ett helt år til vi kan feire ettårsdag, men tipper hun vi har som blir fem gjerne tenker seg bamsemuffins også ;) Fruktspyd har vi alltid, det er gjerne det som forsvinner først!
  Jeg gleder meg til å bake litt og kokkelere igjen nå som formen endelig er god, da kommer det nok litt oppskrifter på min blogg igjen. Nå bare suser jeg i ammetåken og lar mannen ordne mat ;)

  Må også få takke for gratulasjonen på innlegget mitt om når Sigve kom til verden. :)
  Ha en riktig god helg!

  SvarSlett
 13. Tusen takk for masse gode tips, her var det mye spennende:))

  SvarSlett
 14. Fruktspyd er jo til og med noe for voksne barn på snart 40 slik som meg ;)

  Forresten - Oskar venter halvsøsken medio oktober :D

  SvarSlett