onsdag 23. september 2009

Høstbaking -bananbrød med ingefær-is

Når luften blir kaldere og dagene blir korte trer bakebehovet mitt hyppig frem. Hva er da mer trivelig enn å ta på seg forkleet kose seg litt ekstra i den lune kjøkkenkroken?
På høsten blir jeg også langt mere eksperimentell i krydderbruken ved at jeg får et behov for ekstra varme og krydrete smaker, med jula som det ultimate høydepunkt.

I USA er de veldig glade i bananbrød som på skalaen er nærmere en formkake enn brød, men de kaller det likefremt brød, så da skal ikke jeg kverulere om hva som er brød eller ei. Bakverket er nesten å regne som en institusjon, og godt bananbrød er både kompakt men saftig, og bruker man godt modne bananer som inneholder masse naturlig søtstoff får man optimalt med banansmak. Har du et par overmodne bananer du ikke helt vet hva du skal bruke til, er bananbrød veien å gå.

Da jeg bodde i USA og jobbet hardt for å bli integrert fikk jeg en dag den glimrende ideen at jeg skulle bake bananbrød. Slagplanen var at når mine amerikanske venner fikk smake bananbrødet mitt ville de endelig ta meg på alvor. I mange år har jeg derfor ruget på en bananbrødoppskrift med et litt spesielt opphav som det er på tide å dele. For å få krydderbehovet mitt dekket ville jeg teste bananbrødet med hjemmelaget ingefær-is. Det funket bra! I første omgang kommer kun oppskriften på bananbrødet.

bananbroedogingefaeris

Bananbrød –oppskrift fra baptistenes speiderkorps.

500 gr hvetemel
1/2 ts salt
4 ts bakepulver
100 gr romtemperert smør
100 sukker
2 egg
6 modne bananer (5 hvis det er store bananer)

Sikt hvetemel med salt og bakepulver. Pisk smøret samen med sukkeret til det er hvitt skummende. Pisk deretter inn eggene, ett etter ett. Pisk i cirka 2 minutter for hvert egg. Mos bananene (jeg bruker en potetmoser) og bland de inn i smør/sukker/eggemassen. Tilsett melet i små mengder, og rør til deigen er jevn.
Hell deigen i en smurt kakeform eller brødform og bak i cirka 1 time på 180 grader inntil en trepinne slipper deigen. Avkjøles på bakerist.

6 kommentarer:

 1. Nam nam - tror garantert at dette blir kaken jeg vil bake til helgen. Og nå gleder jeg meg til oppskriften på ingefœrisen !!!!

  SvarSlett
 2. Baptistenes bananbrød så veldig godt ut! Selv lager jeg et bananbrød med sjokoladebiter i, der oppskriften visstnok stammer fra Willie Nelson (!). Har vært fornøyd med det til nå, men synes ingefæris til høres svært interessant ut!:)

  SvarSlett
 3. Tipper Willie Nelson er rå på bananbrød! har hørt at Brian (Beach Boys) Wilsons' bestemor hadde sin egen bananbrødbusiness og at de også var svært gode.

  SvarSlett
 4. Kanskje det er noe med musikere og bananbrød - godt for stemmebåndene med litt banan??

  SvarSlett
 5. Dette høres ut som potensielt forskningsmateriale. Jeg skriver brev til forskningsrådet umiddelbart, og søker om mange penger til å utrede saken.

  SvarSlett
 6. Fant sida di i dag når eg søkte etter oppskrift på bananbrød...og måtte jo teste ut denne her! Angrer ikkje på det!! Smakte himmelsk!! Så tusen takk for at du deler gode oppskrifter her, ser mange eg vil teste ut i nærmeste framtid ja:-)PS: legger du ut oppskrifta på ingefærisen også??

  SvarSlett