onsdag 22. juli 2009

Godt brød

Jeg skal ikke skryte på meg å være den ivrigste brødbaker. Litt pussig i grunn, for kjøpebrød ble i min oppvekst helst ikke nevnt høyt, til nød kun omtalt etter mørkets frembrudd, da selvfølgelig uten barn tilstede. Som alt annet ulovlig ble kjøpebrød litt spennende, og jeg husker den ullne følelsen første gang jeg smakte kneipp på besøk hos ei klassevenninne.

Nå er heldigvis kjøpebrødbegrepet blitt noe mer nyansert, og en kan kjøpe kvalitetsbrød som ikke smaker tvilsomt av sagmugg, men det koster. Min ambisjon for høsten blir derfor å ta meg sjøl i nakken og bake litt mere brød, litt oftere. Kniven på strupen for egenevaluering her altså! Skulle jeg glemme av dette luftige løftet må gjerne noen minne meg på om det innen utgangen av september.

Gulrot i brøddeigen gir et ekstra saftig og godt resultat. Siden jeg kun har én brødform lagde jeg ett stort brød og brytebrød av resten.

Gulrotbrød-5

Gulrotbrød eller gulrotbrytebrød
6 dl vann
0,6 kg hvetemel + litt ekstra til knaing
120 gram fin sammalt hvete
120 gram grov sammalt hvete
60 gram havregryn
2 ss sirup eller maltekstrakt
15 gr salt
20 gram gjær
150 gr raspet gulrot

Bland alle ingrediensene med unntak av den raspede gulrota. Kjør deigen i ca 4 minutter med eltekrok på sakte fart. Øk hastigheten og kjør videre i 4-5 minutter til deigen er smidig. Elt inn gulrot på sakte fart til den er jevnt fordelt i deigen.

La deigen hvile i 1-1,5 time. Form til brød i smurte brødformer eller lag brytebrød på bakeplate med bakepapir.
Etterhev til dobbel størrelse og stek midt i ovn på 220 grader.
Brytebrød stekes i cirka 20 minutter mens brød stekes i      35-45 minutter. Avkjøl på rist og server umiddelbart med det eneste rette, nemlig geitost.

mandag 20. juli 2009

Eventyrbryllup i nord

Jeg er ennå litt fortumlet over at bryllupet for litt over en uke siden innfridde både de drømmene jeg hadde og de jeg ikke visste jeg hadde. Nordnorge viste seg fra sin beste side med et vær jeg i mer enn én aftenbønn hadde kneppet lankene for. Med venner fra både nær og fjern, familien min nordpå som troppet mannssterke opp og tilreisende familie fra øst-, midt-, sør- og vestland ble det en fest av de sjeldne med alt som hører til. Lokal meny med kongekrabbe, indrefilet av reinsdyr og til dessert, dronning Maud fromage med bestemor Annas løvtynne krumkaker. Midt i bryllupsfesten gikk det opp for meg at nettopp denne dagen vil trone som den beste dagen i hele mitt liv, og klokken var ikke engang passert åtte. Jeg vil selvsagt dele noen av minnene med dere.

Torsdag tjyvstartet vi feiringen med med rømmegrøt, standsmessig bål i fjæra og en elgkavalkade som blant annet inneholdt min fars effektive middel for å skremme skvetne søringer, nemlig tørket elghjerte.

Elghjertebaal  
Den lokale kirken, Tranøy kirke i Tranøybotn på Senja.

Tranoy Kirke

Asbjørn og jeg på Tranøya med den nydelige fjordingen Tindra som fraktet oss fra kirken til brygga.

Paret-1

Midnattsol på yttersida av Senja. Hvem trenger partybelysning?

Midnattsol

Tid for bryllupskake! Kaken var min egen kreasjon og besto av hvit marshmallowfondant, sjokoladehjerte med sjokoladepasjonskrem, sukkerbrød med vanilje- og bringebærkrem. Til pynt; et dusin håndlagde sukkerroser. Et prosjekt jeg brukte nøyaktig fire kvelder på.

Kakeforing

Alle gjestene våre fikk en liten gave fra verdens nordligste sjokoladeri Northern Delights i Alta. Sjokoladeriet lager konfekt av fransk Valrhona, lokale bær og norske smaker. Konfektene lyder navn som Viddas gull og tyttebær i sne. Min favoritt var definitivt Havkyss, mørk melkesjokolade med sølvdryss og smak av nordisk gourmethavsalt. En smakskombinasjon av de helt sjeldne.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Takk til Frode og Harald for lån av bryllups- og naturbilder og takk til alle dere som feiret dagen sammen med oss.