onsdag 22. juli 2009

Godt brød

Jeg skal ikke skryte på meg å være den ivrigste brødbaker. Litt pussig i grunn, for kjøpebrød ble i min oppvekst helst ikke nevnt høyt, til nød kun omtalt etter mørkets frembrudd, da selvfølgelig uten barn tilstede. Som alt annet ulovlig ble kjøpebrød litt spennende, og jeg husker den ullne følelsen første gang jeg smakte kneipp på besøk hos ei klassevenninne.

Nå er heldigvis kjøpebrødbegrepet blitt noe mer nyansert, og en kan kjøpe kvalitetsbrød som ikke smaker tvilsomt av sagmugg, men det koster. Min ambisjon for høsten blir derfor å ta meg sjøl i nakken og bake litt mere brød, litt oftere. Kniven på strupen for egenevaluering her altså! Skulle jeg glemme av dette luftige løftet må gjerne noen minne meg på om det innen utgangen av september.

Gulrot i brøddeigen gir et ekstra saftig og godt resultat. Siden jeg kun har én brødform lagde jeg ett stort brød og brytebrød av resten.

Gulrotbrød-5

Gulrotbrød eller gulrotbrytebrød
6 dl vann
0,6 kg hvetemel + litt ekstra til knaing
120 gram fin sammalt hvete
120 gram grov sammalt hvete
60 gram havregryn
2 ss sirup eller maltekstrakt
15 gr salt
20 gram gjær
150 gr raspet gulrot

Bland alle ingrediensene med unntak av den raspede gulrota. Kjør deigen i ca 4 minutter med eltekrok på sakte fart. Øk hastigheten og kjør videre i 4-5 minutter til deigen er smidig. Elt inn gulrot på sakte fart til den er jevnt fordelt i deigen.

La deigen hvile i 1-1,5 time. Form til brød i smurte brødformer eller lag brytebrød på bakeplate med bakepapir.
Etterhev til dobbel størrelse og stek midt i ovn på 220 grader.
Brytebrød stekes i cirka 20 minutter mens brød stekes i      35-45 minutter. Avkjøl på rist og server umiddelbart med det eneste rette, nemlig geitost.

6 kommentarer:

 1. Takk for deling av brødoppskrift!
  Her i huset går det nesten utelukkende i hjemmebakt brød og min kjøkkenmaskin får kjørt seg ofte. Jeg baker gjerne mange i slengen og legger i fryseren. Jeg er veldig glad i å bruke havregryn i brød, synes det blir ekstra saftig da.
  Jeg skal følge med på deg og pese deg litt ekstra dersom brødbakepiffen går ut av deg ;)

  SvarSlett
 2. Men skal det virkelig være 15 gram salt?

  SvarSlett
 3. Hei anonym. Bra at du utviser bakeskjønn! 15 gr salt tilsvarer cirka 3 teskjeer. Jeg syntes ikke brødet ble urovekkende salt i smaken, men det er selvsagt ingenting i veien for å redusere på mengden. Dersom du ønsker å redusere saltmengde i gjærdeigoppskrifter har ikke det noen nevneverdig betydning for kvaliteten på deigen og sluttresultatet. På mindre mengder ingredienser som av og til oppgis i gram synes jeg det er betryggende å bruke en elektronisk vekt for å få det så nøyaktig som mulig. Uansett er det langt viktigere å behandle gjæren riktig i kombinasjon med riktig temperatur på væsken selvsagt. Lykke til:)

  SvarSlett
 4. Hei :)Hasselnøt finn eg i skogen. Du kan og plante en hassel i hagen om du har det..så får du nøt kvart år.

  SvarSlett
 5. Jeg sitter og spiser første skive av dette brødet nå, som jeg har brukt søndagsformiddagen på å bake. Kjempegodt! Takk skal du ha, dette skal bakes mer.

  SvarSlett
 6. Heisann! Det høres fortreffelig ut! Ønsker deg en god søndag med ferskt brød i hus.

  SvarSlett