lørdag 31. januar 2009

Polenta Elisa

Denne polentaretten kommer fra regionen Lombardia i Italia, nærmere bestemt området ved Lake Como. Området er visstnok et særdeles vakkert sted. George Clooney har hytta si der, en nøktern villa i tre etasjer med 15 rom, en vinkjeller og en garasje der George oppbevarer samlinga si av Piaggio motorsykler. Nede ved brygga ligger den classy colombobåten hans fortøyd, klar til å tøffe rundt på innsjøen sammen med vakre italienske brunetter.
Slik ser det ut ved Lake Como.Hadde jeg vært Clooney ville jeg invitert med Sofia Loren på båttur. Deretter ville jeg servert henne polenta Elisa på terassen sammen med et glass lokal vin. Det tror jeg Sofia ville satt pris på.

Polenta Elisa
(nok til 2 på en fredagskveld + litt ekstra til lunsj dagen etter)2,5 dl melk
7,5 dl vann
1 ts salt
225 gr polenta (jeg brukte hurtigvarianten med kort koketid)

Kok opp melk og vann, tilsett salt og visp inn polenta, skru ned temperaturen og gå over til tresleiv så snart grøten tykner. Rør kontinuerlig i 3-4 minutter eller følg instruksjonen som står på polentapakken.
Halve mengden med polenta bres ut i en liten ildfast form og halvparten av følgende oster drysses/smuldres over:

115 gr revet Gruyere
115 gr Ricotta

Bre resten av polentaen jevnt over og dekk med resten av osten.
Polentaen trenger noko ekstra så finn frem dette:

50 gr smør
2 fedd grovt hakket hvitløk
12-15 blad grovt revet salvie (bruk hendene til å rive opp bladene og tilsett mer eller mindre avhengig av kjærligheten til salvie)

Smøret brunes lett i en kjele og tilsettes hvitløk og salvie, mixen vil begynne og boble, så trekk kjelen av plata og la stå i noen få minutter. Blandinga fordeles over polentaen, kvern over godt med sort pepper og gratinér i ovnen på 225 grader til toppen er gylden.
Serveres sammen med prosciutto og ekstra olivenolje og pepper for den som liker sånt. God helg!

Sofia Loren prøvesmaker polentaen til George Clooney og sier "mere ost, amore".

1 kommentar:

  1. Dette spiser jeg gjerne mer av ... hva? mer igjen, sier du? *løper på kjøkkenet*

    SvarSlett