søndag 1. februar 2009

Croissanter

Bare tanken på å bake egne croissanter kan nok skremme vannet av enhver. Det å måtte forplikte seg til et bakverk som trenger en innsats tre dager på rad kan kanskje være i overkant nå i denne kakemixens mørke tidsalder, men det er nettopp dette det moderne mennesket trenger. Håndverk, knaing, kjevling og kontinuitet gjør sunn. Croissanter er det desidert morsomste jeg noensinne har bakt, og duften som sprer seg i heimen når herlighetene stekes i ovnen er helt egen. Sånn føles det når forventningene har fått lov å bygge seg opp i tre dager!

Det du trenger er:
2,6 dl melk
2 ts ferskgjær (ca en halv pakke)
250 gr hvetemel
2 ss sukker
1 ts salt
180 usaltet smør

Til pensling:
1 eggeplomme
2 ss melk

Dag 1:
0,65 dl melk
2 ts ferskgjær
6 ss hvetemel

Melka varmes opp til den er lunken. Løs opp gjæren i melka og rør inn 6 ss hvetemel av de 250 grammene. Dekk med plast og la mixen stå og heve i romtemperatur i ca 20 min.

Bland sammen sukker og salt med resten av melet og varm de resterende 1,95 dl melk til fingervarm temperatur.

Ha deigen over i mixebolle og tilsett resten av melet sammen med salt, sukker og melk. La maskinen jobbe til deigen er elastisk og fin. Dekk bollen med plast og sett den i kjøleskapet til neste dag.

Dag 2:
Nå begynner moroa!La smøret bli romtemperert før du setter i gang med deigen.
Dryss mel på arbeidsbordet og kna inn yderst med mel, bare nok til at deigen lar seg kjevle uten å bli klissete, det trengs ikke mye.

Kjevle deigen til et rektangel på ca 38x15 cm. Her måtte jeg frem med tommestokk, noe som må være første gang i historien i kjøkkensammenheng. Stol på meg, du vil føle deg som en artisan!

Smør det myke smøret utover den øvre 2/3 av rektangelet men la det være igjen en rand på 1 cm rundt kanten. Ta så nedre del og brett oppover mot smørdelen. Brett så smørdelen over der igjen. Nå har du plutselig gått fra å ha et portrett til et landskap. Snu deigen tilbake til portrettform, og kjevl ut nok en gang til 38x15 cm. Så følger du samme bretteteknikk som i sted.
Legg deigen i ei lett melet form, dekk med plast og sett kaldt i kjøleskapet i 6 timer.

Dag 2, ettermiddag:
Ta deigen ut av kjøleskapet og kjevl ut to ganger til, til ja du gjettet riktig, 38x15 cm. Dette må være et slags gyldent snitt innenfor croissantsammenheng, ikke spør meg hvorfor! Plast inn og la stå i kjøleskapet over natten.
Resten av dagen: Len deg tilbake og gled deg til i morra.

Dag 3, rundt brunchtid eller deromkring:
Ta deigen ut av kjøleskapet ca 1,5 time før steking.
Kjevl ut deigen til et stort rektangel (hei, hvor ble det av tommestokken?)
Bruk pizzahjul og skjær ut kvadrater som deles i to diagonalt.
Rull den brede delen av trekanten inn mot spissen, legg croissantene på bakepapir og pensle med litt melk.La croissantene heve i omtrent 45 minutter.


Klare til heving. De er søte, sant?

Varm opp ovnen til 200 grader og pensle croissantene med sammenvispet eggeplomme og melk. Stekes i 15-20 minutter.God søndag:)

3 kommentarer:

 1. Wow - dette så utrolig godt ut, men som du selv sier, litt skremmende med den omfattende jobben som må til. Men du hadde en utførlig og detaljert beskrivelse, så en skal ikke se bort i fra at det blir gjort et forsøk her i Granhauglia også. Du har forøvrig en flott blogg, som gir mye god inspirasjon.

  SvarSlett
 2. For en fantastisk blogg du har. Det må jeg si. Den er herved lagret i bokmerkene mine - under kategorien "blogginspirasjon" :)

  SvarSlett
 3. Hei Elise. For en flott blogg du har! :)
  Tror jeg skal prøve meg på croissantene en dag. De så utrolig gode ut:)

  Klem fra Heidi

  SvarSlett