søndag 8. februar 2009

Ovnsbakt torsk med pinjenøtter

Fiskesuget mitt er til enhver tid høyt, men desverre blir det ikke så ofte at jeg lager fisk hjemme. Årsaken til det er at min utvalgte ikke er særlig glad i fisk. Vi kan ha fisk til middag, men jeg ser at den stakkars mannen lider. Han spiser høflig, men jeg mistenker at det kun er for å gjøre meg glad.
Hjemlig forskning på hans toleranse for fisk har vist at hvit fisk er bedre enn rød fisk og sjansen for konsum øker dersom jeg skjuler fiskesmaken, og da helst i bacon, men hva er poenget da?
Nå er jeg iblant kjerringa mot strømmen og trumper igjennom fisk, og denne uka her ble det torsk. Det er tross alt høysesong og denne bacondietten jeg har levd på i to år må snart revurderes.
Søtpotet er en spennende vri til både kjøtt og fisk og er like enkelt å lage til som vanlig potet. Prøv den på grillen skåret i skiver og penslet med litt olje. Supergodt.
Ovnsbakt torsk med pinjenøtter og søtpotetpuré


Til fisken trenger du:
500 gr fersk torskefilet, skåret i to passe porsjonsstykker
1 neve pinjenøtter
Skall og saft av en halv sitron
1 ss olivenolje
1 liten bunt persille

Til søtpotetpuréen trenger du:
1 stor eller 2 små søtpoteter
1 halv chili, uten frø
saften av 1/2 lime
salt og pepper

Skrell søtpoteten og skjær den i grove terninger som kokes møre i en gryte med vann sammen med limejuice og chilien som er skåret i to. Chili og lime gir en litt ekstra frisk piff til søtpoteten. Når terningene er møre siles vannet fra og chilien fjernes. Mos søtpoteten ved hjelp av en stapper til en fin puré. Smak til med salt, pepper, en liten klatt smør og eventuelt litt mer limejuice.

Grovhakk pinjekjernene og ha de over i en skål. Bland inn finrevet sitronskall, sitronsaft, olivenolje og finhakket persille.
Legg fiskeporsjonene i ei ildfast form, salte og pepre fisken og bre nøtteblandinga over hver porsjon som et lokk. Bakes i ovnen på 200 grader til nøttene er gyldne og fisken er klar, cirka 12-15 minutter eller mer avhengig av tykkelsen på fisken.

Server sammen med god olivenolje og ekstra sitron.

Look, no bacon!

8 kommentarer:

 1. Jeg sier bare:

  http://www.baconsalt.com/

  SvarSlett
 2. Mmmmmm, dette ser kjempegodt ut! Kjempefin og inspirerende blogg du har!

  SvarSlett
 3. oj, dette hørtes nam ut:) men hvor får man tak i søtpoteter og hva er egentlig en god olivenolje? hvilken merke?

  SvarSlett
 4. Takk for hyggelig kommentar, Trine!

  Til Swimzy som lurer på søtpoteter. Dagligvarebutikker med bra grønnsaksavdeling pleier å ha søtpotet inne nesten bestanding, eller så dukker den opp litt sporadisk. Hvis du går inn på www.bama.no og ser i kategorien for poteter finner du bilde av søtpoteten. Den er visst full av antioksidanter leste jeg nå:) Der står det også flere tilberedningstips.

  Olivenolje er et eget univers. Hjemme har jeg to typer olivenolje, en extra virgin som kommer fra første olivenpressinga. Den bruker jeg til å tilsette over salater, eller i denne retten der olivenoljen fungerer som en saus.

  Jeg har i tillegg en litt billigere type olivenolje med betegnelsen virgin-olje som jeg bruker når jeg lager foccaccia. I deigen skal det nemlig være ganske mye olje, og da synes jeg extra virgin blir litt råflott.

  Lykke til og tips gjerne hvis du finner på lure triks med søtpotet:)

  Hilsen Elise

  SvarSlett
 5. Høres veldig godt ut med søtpotetpurè. Har stort sett bare brukt den i varianter med bakte grønnsaker. Denne retten må prøves til uka, spenstige kombinasjoner og gode smaker.

  SvarSlett
 6. Kan ikke du spørre typen din om hvorfor han ikke liker fisk? Er det smaken? Trantraumer fra barndommen? Hva om han ikke ser at det er fisk? Jeg synes dette er et interessant tema. Det er så mange barn som ikke liker fisk. Men alle liker fiskeboller og makrell i tomat?! Hva kommer det av tro..? Jeg lurer på om det bare er fordi man tidlig lærer at man ikke skal like fisk, liksom... Diskusjon! :)

  SvarSlett
 7. Oppdage bloggen din for noen dager siden, og kommer nok til å titte innom i blant. Falt for denne oppskrifta, og prøvde meg på den i går. Kjempegodt. Rene festmaten. Denne skal jeg lage også lage når vi en gang har gjester.

  SvarSlett
 8. Lagde denne oppskriften i påsken. Jeg sier bare NAM! En av de bedre fiskemiddagene jeg har hatt, og jeg spiser fisk ofte! Takk for oppskriften:)

  SvarSlett