søndag 6. september 2009

Soppens dag med utprøving av ny lærdom.

I det siste har jeg lurt på om Glade dager burde bytte navn til Travle dager. Ukene har rast avgårde i turbofart og jeg har hatt veldig mye på programmet. Alt har heldigvis ikke bare vært striskjorte, jeg har gjort flere hyggelige ting med grunnkurs i sopp som et høydepunkt. For et par uker siden fant jeg ut at sopp er tingen, og googlet “soppkurs Oslo”. Hva fant jeg? Visst var det soppkurs og det var to dager igjen til påmeldingsfristen. Heldigvis var det ledige plasser og jeg kunne møte opp til første kurskveld på Botanisk museum med nytt pennal og nyspisset blyant.

Sopp har for meg vært et litt glemt kapittel i matlagingen. Ikke i den forstand at jeg ikke har puttet kantarell i gryta, østerssopp i woken, skivet aromachampignon på pizzaen men hva med alle de andre? Alle de makeløse soppene som befinner seg i norsk natur? Selvplukk i grønnsaksdisken på Meny er vel og bra, men hvorfor gjøre det enkelt når man kan gjøre det selv? Som restaurantkokk i Norge er oddsen for å dumpe borti italiensk porcini og franske morkler større enn norsk steinsopp og traktkantarell. Ikke et ondt ord om kontinentets delikatesser, men før vi tar for oss godbitene som vokser i det grønne gresset på den andre sida av gjerdet er det langt i fra bortkastet å snuse litt rundt på eget jorde også. Jeg har på langt nær vært en racer i soppskogen (eller i skogen for den del). Kantarellen har vært den eneste jeg har vært trygg på, men så var det alle de andre da.

Arrangøren av kurset var sopp og nyttevekstforeninga Neslekremla. Kurset besto av to kurskvelder med teori og to søndagsekskursjoner med soppjakt for summen av kr 600. Vel anvente kroner med masse ny kunnskap, to fine turer, trivelige kursdeltakere og garantert sopp i kurven. Disse folkene er nemlig proffe og vet hvor de gode plassene er. Nå kan jeg kjennetegnene til flere slekter og arter og er langt tryggere, både på de spiselige, de virkelige godbitene og de en bør sky som pesten.
Er du glad i sopp og vil lære mer kan et kurs absolutt anbefales. På hjemmesiden til Norges sopp- og nyttevekstforbund finnes det fylkesvise lister over lokallag. Kanskje arrangeres det kurs eller turer der du bor?

Den 6. september er Soppens dag og søndagsturen gikk til Hovedøya med soppkurv, matpakke og termos. Nå skulle kunnskapen testes.
Vi tok sjansen og gikk i land. Vestre krutthus.

Hovedøya

Soppskogen. Dette virker lovende. Troen på legendariske soppfunn er på topp.

Soppskogen

Hva er dette? Soppboka må konsulteres. Jeg lander på et ungt eksemplar av en brunskrupp. Denne får bli med hjem.

Skrubb 
Hva skjedde videre? Jo, jeg følte meg litt som en turist på King Kong-øya. Jeg så en rekke rare sopper jeg aldri hadde sett før. Hadde jeg sovet i timen? Soppkurven ble litt mer glissen enn hva jeg hadde beregnet. Jeg tipper det er øyfloraen som er hakket mer eksotisk enn Østmarka. Det var heldigvis ingen forvokste gorillaer i sikte.

Asbjørn gjorde et morsomt funn. Røyksopp! 

Røyksopp

Pass opp, panterfluesoppen er en skummel kar man skal vokte seg for. Meget giftig.

Panterfluesopp
Denne lille gjengen berget dagen. Kantarellen er skogens gull. Ikke akkurat mange, men nok. Proff soppkniv med børste gjør rensejobben litt lettere.

Kantarell 
Jeg får si som Ingrid Espelid. Det er lov å jukse litt. Disse fant jeg forrige helg. Piggsoppen har fått sitt navn på grunn av piggene som sitter under hatten. En god matsopp!

Piggsopp

Kantareller og traktkantareller. Finner du en lurer det gjerne et par til rett i nærheten.

Kantareller

Etter å ha høstet av markens grøde gjelder det å nyte godene i sesongen.
Det blir aftensmat for to skogsturtelduer.

Gratinerte høstpannekaker med stekt skogsopp, bacon og fetaost

Pannekake med sopp 
1. Stek tynne pannekaker men unnlat å ha sukker i røren.
2. Surr strimlet bacon i stekepanne og tilsett skogssopp fra egen fangst sammen med skivet purreløk. I panna mi havnet kantareller, traktkantareller, piggsopp og skrubb. Vær raus og skjenk soppen en klikk Rørossmør. Salte og pepre.
3. Legg 3 ss med stekt soppblanding i midten av hver pannekake. Smuldre fetaost over rull sammen. Legg i ildfast form med skjøten ned og dryss litt fetaost på toppen av pannekakene.
4. Gratinér i 10-12 minutter til osten er gylden
5. Server med pesto og et glass godt øl.

Jeg ønsker resten av høsten hjertelig velkommen!

14 kommentarer:

  1. Alltså dina pannkakor ser ut att vara helt av kroken. Fett phat.
    Jag kommer definitivt försöka mig på dom i helgen.

    Hugo.

    SvarSlett
  2. Og tennene bader i vann.
    Fin skildring av turen og noen herlige bilder. Og ikke minst - de pannekakene. Nam nam, ser de ut til å være.

    SvarSlett
  3. Dette var inspirerende! Pannekaker med sopp så topp (!) ut. Forvellet du soppen før du tok den sammen med baconet?

    SvarSlett
  4. Hei Smukke!

    På soppkurset lærte vi litt om dette, men det er litt ulike oppfatninger om selve begrepsbruken. Jeg lærte at ved forvelling legger man soppen i kaldt vann, koker opp og lar koke i 10 minutter før videre tilberedning. Grunnen til dette er at visse sopptyper kan inneholde uheldige stoffer som vil forsvinne ved koking. Vannet skal man sile fra og kaste. Ei soppbok av nyere dato vil fortelle deg hvilke typer dette gjelder. Rimsopp er en typisk sopp som trenger forvelling. Å forvelle gjør man for å slippe å bli syk!

    De sopptypene jeg brukte i min rett trenger ikke forvelling, så de gikk rett i stekepanna. Fersk sopp slik som kantarell inneholder ofte mye vann som soppen ”slipper” når den blir utsatt for høy temperatur. For å slippe å ufrivillig koke soppen (og de andre godsakene som ligger i panna) kan det være lurt å legge soppen i en tørr, varm stekepanne inntil vannet slipper, helle av overskuddsvannet for så å tilsette smør og krydder.

    Hvis du ønsker å konservere soppen finnes det flere gode metoder. Man kan både tørke, fryse og sylte. Er det en art som soppboka anbefaler å forvelle vil jeg alltid satse på det uavhengig av hvilken konserveringsmetode en velger. Det beste tipset er å ikke ta unødvendige sjanser, men heller oppsøke soppkontroll hvis det finnes i ditt nærområde.

    Håper det var sånn høvelig forklarende:)

    Hilsen Elise

    SvarSlett
  5. Det var meget forklarende og informativt! Jeg har alltid trodd at forvelling var å tørrsteke soppen i en varm panne, slik du beskriver. Ante ikke at man kan forvelle ved koking også. Tydelig at jeg bør ta meg et soppkurs :)

    SvarSlett
  6. Nam,nam. PAnnekakene ble prøvd i kveld, fylt med gårsdagens soppfangst! Aldeles nydelige, takk for fin oppskrift! Hege

    SvarSlett
  7. Hei Hege. Så gøy! Håper alle i familien din ble gode og mette.

    SvarSlett
  8. Takk Olav! Jeg viderebringer din hilsen til fotografen:)

    SvarSlett
  9. Hei, Elise!

    Det er mange fine matblogger her i Norge etterhvert og din er absolutt blant de beste. Men, de bildene som blir lagt ut her: DAMN! Ingen over og ingen ved siden! Jeg er kjempmisunnelig og har kjøpt inn fotografi-bøker for å ta opp konkurransen... ;-)

    SvarSlett
  10. Woohoo! Takk for strålende fint kompliment. Asbjørn kan ikke få nok heder og ære. Jeg er svært bortskjemt. Foto er for meg svært ulendt terreng. Det er så mye teknikk at jeg blir passe ør, men holde relektor og lys og dandere maten, det er jeg proff på;)
    Matfoto er nesten blitt et eget fagområde innen fotografien, og det holdes matfotobloggekongresser og workshops "over there", men her på berget er jeg ennå litt glad at det er på et ganske laidback nivå.
    Lykke til med studiene:) Gleder meg til å se resultatene.

    SvarSlett
  11. Tusen takk for en fantastisk blogg! Inspirerende for en 19-år gammel hobbykokk som egentlig burde lese pedagogikk - men bakverk og middag er jo så mye morsommere!

    SvarSlett
  12. Hei og takk for hyggelig hilsen:)

    Du kjenner sikkert det poplulære uttrykket; uten mat og drikke duger pedagogen ikke.
    Bra du fant litt inspirasjon til dine egne kokkeprosjekter.

    Hilsen fra Elise.

    SvarSlett
  13. fanrastiske bilder!
    føler nesten jeg har vært på sopptur selv, bare ved å se dette. deilig!

    SvarSlett