onsdag 6. mai 2009

Kardemommesnurrer

Av og til stikker jeg innom våre svenske medbloggere for å sjekke hva som rör seg. Nå har Sverige som kjent nesten dobbelt så mange innbyggere som Norge, og det gir tydeligvis rom for en større bredde spesialiserte blogger i form av for eksempel surdeigsblogg, innebandyblogg og cupcakeblogg. Det er fascinerende å se dybden over hvor nerdete det går an å bli. Sånn sett må matblogg være den mest folkelige bloggevarianten, - alle må jo på et eller annet tidspunkt spise!

En av mine svenske favorittbloggere er Underbara Clara. Denne oppskriften fant jeg hos henne og nå tar jeg meg den frihet å dele den med dere. Alt godt bør tross alt deles! Snurrene nytes best nystekte med et glass kald melk.Til Underbara Claras kardemommesnurrer trenger du:
150 gr smør
5 dl melk
50 gr gjær
1,5 dl sukker
1/2 ts salt
3 ts kardemomme
1,4 l hvetemel
1 egg til pensling

Fyll:
100 gr mykt smør
1 dl sukker
2 ss kardemomme

Lag vanlig gjærdeig. Bland sammen alt det tørre. Smelt smøret og varm opp melken til den er fingervarm. Dersom du bruker ferskgjær røres den ut i melka, bruker du tørrgjær blandes den med det tørre.
Bland væsken med det tørre enten for hånd eller med kjøkkenmaskin og eltekrok. Elt deigen godt og la den heve tildekket på et lunt sted i ca 30 minutter eller til deigen har doblet seg i størrelse.

Slik er teknikken:
Del deigen i tre like deler og form hver del til et rektangel.
Tips: i dette stadiet skal deigen knas minst mulig for det gir "krympedeig" ved kjevling. Bare løft og form den på plass.

Rektangel klar til utkjevling:


På den ene halvsiden, - smør ut fyllet i form av mykt smør, sukker og kardemomme.


Brett over den usmurte halvdelen og kjevle litt ut, men ikke for tynt.

Del hvert rektangel i 6 lange remser. Jeg var tøff og lagde fire remser, men seks gir en bedre størrelse på bullarna. (Les: ikke vulgært store).


Snurr hver remse et par ganger.


..og lag en runding der endene brettes under.


Nå kan snurrene etterheves i ca 40 minutter, pensles med sammenvispet egg og stekes ved 200 grader i 10-12 minutter.

Mums i väg!

Claras blogg finner du her.

4 kommentarer:

 1. Åh, de så bare herlige ut! Takk for tips om fin blogg! Hege

  SvarSlett
 2. Ooh, nam-nam! De så utrolig fristende og gode ut. Pene så de ut også, litt annerledes måte å snurre på.

  Jeg leser også en hel haug av svenske mat-(og andre-)blogger, det er moro å se hvor forskjellig vi kan være bare over landegrensen.

  SvarSlett
 3. Vad kul!

  Härligt att du blev inspirerad

  kram

  SvarSlett