tirsdag 26. mai 2009

Quinoa del 1: Om quinoaens fortreffelighet og en supergod salat

Andesfjellene i Syd-Amerika har båret på en aldri så liten hemmelighet i bortimot 5000 år. Hemmeligheten heter quinoa (uttales ki:noa), -en frøplante som verdens vegetarianere har trykket til sitt bryst. Quinoaen har begynt å få anerkjennelse i både matblogger og kokebøker verden over og vil kanskje bli speltens etterkommer i popularitet som et sunt alternativ til ris og pasta. Konsistensen kan minne om den tradisjonelle norske sagopuddingen våre bestemødre lagde, så dersom du har problemer med sago er kanskje ikke quinoa noe for deg, men det er vel verdt et forsøk. Frøet inneholder heller ikke gluten, så her finnes mange muligheter for de med cøliaki.


Innhøstet quinoa. Fine farger!

Her i landet tror jeg quinoa foreløpig kun er å få kjøpt i helsekostbutikker eller på nett, så jeg kjøpte med en pakke fra Saltå Kvarn i Sverige. Denne varianten er hvit men det finnes også rød og sort.


Pakken er foreløpig full..

Hvordan koker man quinoa?
Prinsippet er enkelt å huske.
1 del quinoa
2 deler vann
1 klype salt.

Før koking er det viktig at frøene skylles godt i kaldt, rennende vann. For å overvinne insekter har nemlig planten funnet på det lure trikset å pakke hvert enkelt frø inn i et såpelignende stoff som heter saponin. Det er ikke farlig og smaker heller ikke vondt. Skummet er allikevel imponerende!
Kok opp quinoa sammen med vann, tilsett salt og la småputre til alt vannet har blitt absorbert etter ca 10-15 minutter. Smak deg frem. Vil du ha mykere konsistens kan du tilsette mere vann.


Her kommer oppskriften på en god quinoasalat:
Quinoasalat med scampi og lime-ingefærdressing til 1 person

Ingredienser til dressingen:

Saften av 1/2 lime
1 ts riseddik
2 ss sesam- eller valnøttolje
3 ss solsikkeolje
1,5 ts finhakket ingefær
1 fedd presset hvitløk
1-2 klyper chilipulver
litt salt og pepperBruk et syltetøyglass eller en beholder med lokk og rist sammen alle ingredienser. Shakin´ Stevens!

Ingredienser til salaten:
1/2 dl tørket quinoa
2 vårløk
litt agurk skåret i biter uten skall
Et par asparges
Litt østerssopp revet i strimler
Litt hakket bladpersille eller andre urter
5-6 scampi


(Twiggy har blitt sunn).


Start med å koke quinoa etter anvisning overfor. Etter koking kan den kjøles ned litt.


Nykokt og supersunn!

Bland kokt quinoa sammen med vårløk, agurk og bladpersille i en bolle.
Grill eller stek scampi og asparges sammen med soppen i litt olje...og bland inn sammen med quinoaen. (Spar gjerne et par scampi til pynt). Hell over dressing og dander på en tallerken med en ekstra limebåt.
Voila!

3 kommentarer:

 1. Det så nydelig ut! Og for en kul Twiggykopp!!

  Jeg oppdaget quinoa for ett par år siden og har som du sier - trykket den til mitt bryst. Jeg kjøper den i Sverige ettersom vi bor ganske så nærme, der er jo utvalget av slikt mye bedre. Ellers har jeg pleid å kjøpe på Helios.

  SvarSlett
 2. Takk for tipset! Dette ser veldig godt ut og må prøves!

  SvarSlett
 3. Yess, jeg hadde quinoa til middag i dag igjen! Blandet litt chili i kokevannet, det ble godt. Jeg klarte å overbevise mamma om quinoaens fortreffelighet sist gang hun var på besøk, og hun dro svært fornøyd hjem med en pakke i kofferten.

  Det beste synes jeg er den relativt høye andelen av proteiner sammenlignet med annen "staple food", i allefall jeg (som spiser ganske lite kjøtt) har vanskelig for å få nok proteiner i den daglige kosten, så dette kutter på karbohydratene og gir mer proteiner. Genialt!

  SvarSlett