torsdag 14. mai 2009

Ovnsbakt laks med cashewnøtter

Cashewnøtten tror jeg må være min favorittnøtt. Det er noe med konsistensen og den tøffe boksehanskeformen som er så perfekt. Etter å fundert litt fant jeg ut at det er svært lite jeg vet om denne nøtten og måtte derfor ta på forskerbrillene. Jeg fant ut at cashewnøtten egentlig ikke er en nøtt(!) men et frø. Altså, vi har blitt lurt i alle disse årene. På cashewtreet i Brasil vokser det frukter som wikipedia kaller falsk frukt og under frukten henger cashewnøtten.
Kort oppsummert, nøtta er ikke en nøtt men et frø og frukten den kommer fra er falsk. Selv om mange sprer rykter om cashewnøtten og hva den er og ikke er, én ting er ihvertfall sikkert, den er veldig sunn. Med høyt innhold av enumettet fett som er det sunneste fettet, er nøtter supersmart mat. Dagens middag er en vidunderkombinasjon av alt som kroppen blir veldig glad for når det gjelder det sunne fettet. Kolesterolet kan bare legge seg ned for telling med det samme.Laks med cashewnøtter til 2 personer

2 biter laksefilet a 150 gr
1,5 dl cashewnøtter, helst usaltede
1/3 dl sweet chilisaus
revet skall av en halv lime

Sett ovnen på 200 grader og legg laksefileten i en ovnsfast form. Tips: kle formen med bakepapir så sparer du inn litt oppvask. Grovhakk cashewnøttene og bland de sammen med sweetchilisaus og limeskall. Bre et lag av nøttemixen over laksen og bak i ovn i 15-20 min til laksen er gylden på toppen.

Couscoussalat
2 dl couscous
2 dl vann
1/2 ts salt
1 neve ruccola
1/2 mango skåret i små biter
saften og revet skall av 1/2 lime
3 ss olivenolje
1 neve grovt hakket fersk koriander

Kok opp vannet med en halv ts salt, hell i couscous og rør rundt. Trekk kjelen fra plata og la svelle i ca 10 minutter. Bland inn de øvrige ingrediensene.

Yoghurtdressing
1 dl naturellyoghurt
salt og pepper
litt finrevet ingefær
1 ts honning

Hvis du som meg synes at kombinasjonen fisk og nøtter er helt strålende kan denne oppskriften fra februar med torsk og pinjenøtter også anbefales.

7 kommentarer:

 1. I dag blir det denne vidunderkombinasjonen til middag her i gården! Takk for oppskrift, og ny kunnskap om cashewnø... - eh, jeg mener cashewfrøet!
  Pludrehanneklem

  SvarSlett
 2. Så koselig:) Må få høre hva du synes etter å ha testet. hilsen Elise.

  SvarSlett
 3. Nå har jeg testet, og dette gikk rett inn på "Ti på topp" her hos oss. Deilig måltid, som jeg også har blogget. Med link til oppskriften din ;-)
  Takk for mat!

  SvarSlett
 4. Fant denne via Hanne, og den ser virkelig god ut. Må prøves!

  SvarSlett
 5. NAM!
  Nå har jeg endelig testet denne oppskriften. Tror det er den beste retten jeg har smakt på lang, lang tid. Endelig en spennende fiskerett, og så enkel å lage!

  SvarSlett
 6. Hei "anonym"! Det var koselig å høre:)

  SvarSlett
 7. Denne retten skal jeg prøve i kveld :) Høres godt ut ;)
  Tusen takk for tipset. Er fint å finne noe nytt, godt og enkelt når det gjelder fisk :)

  Klemmer fra meg

  SvarSlett