mandag 18. mai 2009

Tilslørte bondepiker -nasjonalromantikk i dessertform

Min gode venn Erik "Einsmecker" har mast etter denne desserten i månedsvis, så på 17. mai var tiden inne for å innfri. Få desserter matcher vel nasjonaldagen bedre enn nettopp denne? Dette er også en enkel dessert å lage til selskap, for mesteparten kan forberedes dagen før slik at det kun gjenstår å piske krem og legge i skåler sammen med eplemos og brødkrum lagvis. Enkelte oppskrifter på tilslørte bondepiker har kun brødkrum, men denne har fått litt ekstra god behandling med at at brødkrummen blir stekt på svak varme over lang tid sammen med sukker, kanel og smør til den blir gylden og velduftende. Tiden det tar er verdt det.

Oppskriften gir en stor skål eller 5 porsjoner med bondepiker og kanskje litt attåt til dagen derpå, -noe som overhode ikke skal undervurderes når det kommer til hjemmelaget dessert!

Til eplemosen trenger du:
1 kilo epler
150-200 gr sukker
1 dl vann
1/2 vaniljestang (valgfri luksus og ikke et must)Skrell eplene, fjern kjernen og skjær i små biter. Ha i en gryte sammen med sukker, vann og vaniljestang hvis du har. Del vaniljestangen på langs og skarp ut frøene. Både stangen og frøene tas med. Sett på lokk og la koke til eplene blir møre.Når eplene har blitt møre kan de moses. La mosen bli romtemperert før den settes kjølig. Ikke ta ut vaniljestangen men la den ligge i mosen. Dette gir ekstra god vaniljesmak.Slik lages brødkrummassen:

Du trenger:
4 dl brødkrum, knust kavring eller ferdig griljérmel. -Jeg gikk for sistnevnte.
3 ss usalta smør
3 ss sukker
1 ts kanel

Smelt smøret men ikke la det bli brunt. Ha i sukker og kanel og la det koke litt til sukkeret er oppløst og kanelen dufter himmelsk. La temperaturen være forholdsvis lav.Brødkrum tilsettes, bland godt og rør med jevne mellomrom til massen er gylden og sprø. Temperaturen bør stå på nesten laveste trinn. Jeg koste meg med dette i nesten en time og fikk tenkt igjennom mange ting. Blant annet fant jeg ut at duften av varm kanel som sprer seg i heimen er som terapi. Kanelterapi.Når krummen og eplemosen er nedkjølt piskes 6 dl kremfløte stiv sammen med 3 ss melis. Legg mos, krum og krem lagvis sammen i en stor skål eller glass og heis flagget.Hurra for 17. mai!

5 kommentarer:

 1. wooow..denne så bare sååå go ut..må prøves ut..

  SvarSlett
 2. Erik Einsmecker19. mai 2009 kl. 13:34

  17. Mai feiringen vår ble komplett med den deserten... Og den smakte fortreffelig. Takk for en hyggelig aften med godt selskap, god mat og god stemning.


  Hilsen Erik Einsmecker

  SvarSlett
 3. Takk selv, Erik:) Alltid hyggelig hos dere.
  Hils din fagre mø!

  SvarSlett
 4. Mm, lekkert og godt! Ser for meg det blir mange epledesserter her etterhvert som epletrærne vokser opp. Gleder meg :D

  SvarSlett