mandag 8. juni 2009

Brudemani og kaketerapi

Nå er bare 32 dager igjen til jeg blir fru istedet for frøken. Å planlegge bryllup er en jobb langt større enn jeg noensinne kunne forestilt meg, mye større enn jeg hadde aning om da jeg for omtrent et år siden satt på en balkong ved Middelhavet med fullmåne over havna, roser i kinnene, champagne i glasset og hummer i magen.

Bryllup er en kavalkade i detaljer og atter detaljer. Det er så mye å huske på at en helst burde gått med skylapper 6 måneder i forveien for ikke å ramle av lasset. En trenger små klistrelapper til å ha på gavene på gavebordet, høye eller kanskje lave stearinlys, bordplaner, taleplaner og planplaner. Hvordan skal bordene arrangeres, hva er egentlig forskjellen på elfenben og kremhvit og hvor ble det av organisten? Hvordan går nå trinnene til vals og hvordan får man fraktet hester over til et lite kirkested som ikke har fastlandsforbindelse? Kan hester svømme? Det er lett å føle at den ene detaljen sluker den andre og at det hele blir en stor lapskaus av forvirring.
Heldigvis er jeg, og har alltid vært en fanatisk listeskriver. Hadde det ikke vært for det hadde jeg flakset rundt som en hodeløs kylling. Det er noe med det å få ting ned på papiret som gir meg følelse av ro. Rader, kolonner og fargekoder gir livet mening, dere!


Gifteringer som vurderes. Alle fra Etsy.

Enn brudgommen? Hans viktigste jobb er vel å holde den kommende bruden forankret slik at hun ikke mister fotfestet, tar løs og forsvinner i verdens største luftballong uten sandsekker, men fullastet av ideer som gjør at døgnet burde utvides med minst tolv timer for å få tid til alt. En annen viktig jobb er å være kakesmaker under testbakingen. Der begynner Asbjørn nå å få solid kompetanse.
Testbaking, hvilket herlig ord. Dette er kos og selv om det havner i sjangeren bryllupsforberedelser er det rekreasjon. I forrige uke stod cupcakes på planen i testkjøkkenet. Kan dette funke på kakebordet? Vi får se:)

Sjokoladecupcakes med bringebærsmørkrem
gir ca 19 stk.9 ss mørkt kakaopulver
230 gr hvetemel
1/2 ts salt
1 ts bakepulver
1/4 ts natron
100 gr usalta smør, romtemperert
150 gr sukker
2 store egg, romtemperert
8 ss sterk kaffe eller espresso
8 ss melk

Sett ovnen på 200 grader.
Pisk smør og sukker hvitt og luftig og tilsett egg, ett av gangen til blandinga er jevn og kremete.
Sikt sammen kakao, mel, salt bakepulver og natron i en bolle og bland det inn i det tørre sammen men melk og kaffe.
Små papirformer fylles 3/4 fulle med røre. Stek i 10-12 minutter og test med en fyrstikk at det ikke henger noe røre igjen. Avkjøles på rist.

Bringebærsmørkrem
200 gr usalta smør, romtemperert
300 gr melis
200 gr bringebærsyltetøy uten steiner

Smør og melis piskes hvitt og luftig med elektrisk mikser. Her kan du enten bruke stenfritt bringebærsylteøy på squeezeflaske eller passere vanlig sylteøy gjennom en sikt. Pisk inn syltetøyet inn slik at alt blir godt blandet.

Jeg pyntet også litt med tørkede økologiske blomster fra Rørosbedriften Fjellurt. Denne kombinasjonen heter Vinternatt og består av kronblader fra ringblomst og blå kornblomst. Nydelig fra naturen!

8 kommentarer:

 1. Åh....så koselig da med bryllup....takk for oppskriften...de så bare såååå delikate og gode ut....

  SvarSlett
 2. Du skriver så utrolig godt!

  Men si meg, skal bruden bake selv? Skal ikke du kvelden før ligge i lavendelduftende badeolje med roseblader strødd rundt deg og få pedikyr og champagne servert på badekarkanten?

  Gratulerer med det kommende bryllyp. Kjempejobb! Gleder meg til bildet av brudgommen som ankommer kirken, klissblaut og kravlende opp av bekken med en svømmende hest etter seg. Vær søt og ta masse bilder! ;)

  SvarSlett
 3. Takk for hyggelig kommentar, Strikkeline, og fint kompliment fra deg, Janne Marijke.
  Et vilt innfall som jeg har angret på i stressperioder er å bake bryllupskaken selv. Resten skal jeg outsource til min snille kusine som er kokk, men jeg klarer selvsagt ikke holde meg i nakken og må teste litt selv også. bryllupskaken er foreløpig bare på skissebordet men denne uken tar jeg fatt på første test! Det blir ikke en treetasjers test men kun en stk kake som kopierer i tre. Krysser fingrene for at alt går på skinner..

  SvarSlett
 4. Åh, så spennende at du skal lage bryllupskaken selv! Gleder meg til å se hvordan den blir :) Ønsker deg masse lykke til med forberedelsene til bryllupet! Jeg slapp ganske billig unna da vi giftet oss..vi bodde i Oslo og giftet oss i Ålesund der jeg kommer fra, så mye av de praktiske forberedelsene falt naturlig nok på min familie.. Bryllupsdagen var fantastisk, har MANGE GODE MINNER (men er litt glad for at jeg ikke skal gjennom det igjen..)
  Forresten, de muffinsene ser utroooolig gode ut. Sjokolade/bringebær er en fantastisk kombinasjon!

  SvarSlett
 5. Fristende cupcakes!

  Ett godt innlegg - og veldig satt på spissen hvordan man gjerne føler seg som brud. Vi giftet oss når jeg var midt i ammetåka etter første barnet. Jeg stresset ekstremt lite og mannen sto for det meste av planleggingen. Veldig greit sånn :P Vi hadde masse gode venner som stilte opp på alle hold og bryllupskaken var en utradisjonell og lekker sjokoladekakevariant som min svoger laget. Mm, får vann i munnen av å mimre ;)

  En spennende tid foran deg nå :D

  SvarSlett
 6. Jepp. Testbaking er ren bonus!
  Høres hektisk men gøy ut med bryllupsforberedelser, vi feirer 19 års bryllupsdag denne sommeren og jeg husker bryllupet som en fantastisk dag.
  De ringene var utrolig festlige :-)
  Pludrehanneklem

  SvarSlett
 7. hei Elise :) Har endelig fått frihelg, så nå skal jeg prøve ut oppskriften din. Har også kommet fram til en veldig god variant med skogsbær og sjokoladebiter.
  klem fra Heidi :)

  SvarSlett
 8. Hei Heidi! Jeg kontakter deg til uka så legger vi en slagplan:)

  SvarSlett