torsdag 11. juni 2009

Kjøttdeig og løk?

Min inspirasjon til å ta fatt på en karriere innen mat lå nok latent i meg fra jeg bare var en liten småttis. I heimkunnskap var jeg en ganske nonchalant elev som parerte det meste med glans. Sjokket var derfor stort og haka var nedpå knærne da jeg fikk utlevert karakterboka en junidag i niende klasse og en stusselig M lyste imot meg. Jeg som hadde bakt så luftige og høye sukkerbrød og aldri fikk klumper i sausen? Da det viste seg at Odd-Magne hadde fått S (den eneste S'en i klassen) var en konfrontasjon med frøken uunngåelig. Forklaringen var åpenbar. Odd-Magne var den eneste eleven i klassen som hadde svart riktig på prøven på spørsmålet "hvordan vasker man en dør?". Hårfine marginer her altså.
Til tross for ville protester med det har vi da aldri gjennomgått i timen måtte jeg se meg slått og innfinne meg med min karakter. Det føles enda litt bittert og jeg vet fremdeles ikke hvordan man vasker en dør.
Det jeg derimot lærte var en imponerende mengde retter med kjøttdeig og løk som hovedingrediens. Noe sier meg at årsaken ikke var en ukuelig tro på deres gastronomiske fortreffenhet, men mer et resultat av statsbudsjettets slunkne bevilgninger til skolevesenet. Jaja, nok om det. Kjøttdeig og løk er som hverdagsmiddagens svar på Batman og Robin. Folkets overlevelse ligger i deres hender.

Gratinert squash med kjøttdeig og løk til 2 personerDu trenger:
1 squash
250 gr kjøttdeig
1/2 løk
2 fedd hvitløk
2 ss tomatpuré
1/2 boks hakkede tomater
litt chilikrydder
salt og pepper
Ost til gratinering, jeg brukte parmesan.

Varm opp ovnen til 180 grader
Del squashen i to på langs og skrap ut innmaten med en skje. Legg de på et stekebrett.
Stek finhakket løk og hvitløk til de blir blanke og gyldne. Ha i kjøttdeig og stek sammen med løk. Ha i tomatpuré og hakkede tomater sammen med chilipepper og la kjøttsausen småputre til litt av væsken har fordampet.
Smak til med salt og nykvernet pepper.

Fyll kjøttmixen over i squashen ved hjelp av en spiseskje og riv over ost.


Litt mere ost hadde kanskje gjort seg, men til mitt forsvar slet jeg med verdens hardeste lille parmesanbit.

Gratiner til squashen blir myk og osten gylden, cirka 15-20 minutter.
Server gjerne med en grønn salat.

8 kommentarer:

 1. Dette ser veldig delikat og fristende ut, skal prøves ut! Jeg husker også skolekjøkkenet, men vi hadde så og si aldri kjøttdeig. Jeg gikk noen år før deg, muligens var skolekassa enda slunknere, (80-tallet),for hos oss var det: potetsuppe,grønnsakslapskaus, havregrøt -og det nærmeste vi kom kjøtt var lever, husker særlig biff stroganoff med lever.

  SvarSlett
 2. Det ser da ut som overlever godt på det her!!!
  Hege
  (ps, du kan gjerne få trene på dørvasking hos meg.Ds)

  SvarSlett
 3. Dette så veldig deilig ut - jeg skal teste ut denne oppskriften :)

  SvarSlett
 4. Takk for oppskrift - dette ser snadder ut!
  Rapport fra en som er enda litt eldre: Jeg gikk ut av niende klasse i 1981. Og hva tror du jeg lærte å lage på skolekjøkkenet? Blant annet pannekaker uten egg - ekstra rimelig, må vite. Og blodpannekaker. Jeg kan fortsatt se for meg hvordan Ann Merethe, blek om nebbet, sto og rørte i blodbøtta med strak arm og ansiktet bortvendt, mens lærerrinnen forklarte oppskriften. Gulp.
  Meeen - vi lærte også å bake grovbrød, koke fisk, lage brun og hvit saus og andre grunnleggende ferdigheter som sannelig har kommet godt med.
  God helg!
  Pludrehanneklem

  SvarSlett
 5. Takk for kommentarer og praktiske, morsomme og traumatiske minner fra skolekjøkkenet. Jeg håper dagens elever skånes for leverstroganoff og blodpannekaker!

  SvarSlett
 6. Hei Elise!

  I dag baker jeg makroner etter oppskriften på bloggen min. Da så jeg kommentaren din på dette innlegget. Makronene får jeg glatte ved å sikte melisen, mandlene maler jeg i blender og så blander jeg dette veldig godt sammen for å røre ut alle klumper. Da pleier røren å bli ganske glatt, og makronene likeså.

  SvarSlett
 7. Supert, frøken Ballerina! Jeg skal gi dette et nytt forsøk om ikke lenge:)

  SvarSlett
 8. Skolekjøkkenet er ikke akkurat det jeg forbinder med gode matopplevelser. Vi laget enormt mye grønnsaksretter, kanskje derfor jeg ikke er noe særlig kjøttspisende i dag?! Men å vaske en dør kan jeg ikke huske var på dagsorden. Hehe.

  Ser veldig godt ut det her. Om jeg har igjen små og vriene parmesanbiter pleier jeg å kveste de i stavmikseren/kjøkkenmaskinen. Blir perfekt revet og jeg slipper røde knoker.

  (Har forøvrig ikke kommet noe videre i utprøving av gojibær, skal skjerpe meg!)

  SvarSlett