søndag 21. juni 2009

Vaniljeekstrakt - historien om da Jack Daniels hamlet opp med løgnhalsene

For den som er innehaver av engelskspråklige bakebøker og frekventerer utenlandske matblogger og nettsider dukker ofte ingrediensen vanilla extract opp, til norsk oversatt til vaniljeekstrakt. Varsko varsko, dette er ulendt terreng og enhver kjøkkenskriver kan trenge både kart og kompass for å komme seg gjennom denne urskogen av rare ingredienser i maten som gir seg ut for å være noe annet enn det de egentlig er.

Som vi vet har vanilje i mat blitt et svært utvannet begrep med alskens juks og bedrageri. Jeg innrømmer gjerne at i oppskrifter der det står vanilla extract har jeg erstattet det med vaniljesukker. Problemet er bare at både vaniljesukker og vaniljeessens egentlig ikke inneholder vanilje men vanillin som er en 4-hydroksi-3-metoksybenzaldehyd, eller en kjemisk forbindelse med formel C8H8O3 som ligner på smaken av vanilje.

Bruk av vaniljesukker høres nesten ut som noe jeg burde konsultere fastlegen min om.

Ok, kanskje jeg overdriver litt. Naturlig vanillin kommer i likhet med vanilje fra en orkidéplante, men det vi får i oss er oftest den syntetisk fremstilte varianten.

Nå er det engang sånn at selv om vaniljebøndene på Madagascar og i Mexico hadde fått tilgang på et hundredobbelt så stort areal ville de fremdeles ikke klart å dyrke frem nok ekte vanilje til å tilfredsstille verdens umettelige behov for den delikate vaniljesmaken. Derav kjemisk fremstilt vanillin.

Fordelen med ekstrakt er at i flere oppskrifter blir frø av ren vaniljestang litt vel eksklusivt, da tenker jeg på for eksempel muffins eller formkaker. Derimot, til iskrem eller créme brulee er det kun hel vaniljestang som gjelder.

Hjemmelaget vaniljeekstrakt har vært noe jeg har hatt lyst til å lage lenge. Det er overraskende enkelt, og med få ressurser vil en få god ekstrakt som vil rekke til flerfoldige bakeprosjekter år fremover i tid.

Til hjemmelaget vaniljeekstrakt trenger du:En halvflaske bourbon (amerikansk whiskey), rom eller vodka. (Jeg brukte førstnevnte)
4 stenger bourbonvanilje fra Madagaskar
1 egnet glass med lokk

Slik gjør man:
Del vaniljestengene på langs.


Skrap ut frøende ved hjelp av en liten kniv.


Ha frøene over i glasset sammen med litt av spriten og rør rundt slik at frøene løser seg litt opp. Legg i de utskrapte belgene.


Hell på resten av spriten og la dundermiksen få stå og godgjøre seg i omtrent en måned. Jeg setter glasset i kjøleskapet, men jeg tror romtemperatur går like greit. Jeg skal riste litt på glasset innimellom slik at smakene fordeler seg. Gleder meg til å teste dette til høsten!Det kan hende jeg burde sterilisert glasset før bruk, men jeg håper Jack Daniels hamler opp med eventuelle basselusker.

Vil du gi bort en ekslusiv gave til en matglad venn kan ekstrakten etter modning siles over på mindre flasker og med stolthet overrekkes.

Avslutningsvis deler jeg et lite bilde av en vaniljeorkidé i blomst. Litt av en skjønnhet!

8 kommentarer:

 1. Takk Elise.
  Dette var kjempeintresant.
  Jeg har også bare brukt vaniljesukker isteden for essens.
  Jeg har lyst å lage min egen jeg også nå.
  Mvh Kate

  SvarSlett
 2. Ah - takk for at du deler. Dette skal definitivt prøves! Gleder meg allerede :-)

  SvarSlett
 3. Takk for super inspirasjon! Jeg må prøve dette.
  Klem Gry : )

  SvarSlett
 4. Vaniljeekstrakt er genialt. Er veldig vanlig her i USA. Kanskje jeg også prøver å lage selv en gang.

  Fin blogg, forresten. Kommer nok til å titte innom i blant :-)

  SvarSlett
 5. Her går det nok dessverre mest med vaniljesukker, men jeg har faktisk en liten flaske med vaniljeekstrakt som blir brukt i eklsusive øyeblikk. Men å lage den selv hørtes spennende ut - noe jeg aldri ville kommet på egentlig.

  SvarSlett
 6. Dette er en kjempefin blogg! Takk for det! Jeg kom over den da jeg googlet etter en oppskrift på gnocchi med gorgonzola-saus. Nå har jeg lagt bloggen til som hurtigvalg i Opera-nettleseren min, og tenker å lese flittig.

  SvarSlett
 7. Hei Einar, takk for det!
  Jeg rister og snuser på innholdet i glasset nesten daglig og skal rapportere til høsten om hvordan ekstrakten utvikler seg.

  Hilsen Elise.

  SvarSlett
 8. Fin side, vil bare fortelle at Tørslevs vaniljesukker inneholder ekte vanilje. Plastbokser med hvite og grønne striper og med portrett av en indisk (?) gutt med hodeplagg. Veldig godt!

  SvarSlett