søndag 19. april 2009

Crispy duck

Crispy duck skulle bli en av påskens høydepunkt på matfronten. Anda lå i fryseren og alle ingredienser var kjøpt inn. Jeg hadde forberedt meg godt, snakket mye om dette (les: skapt forventningspress) og lest oppskrifter. Jeg var litt nervøs for dette asiatiske gourmetprosjektet, for mitt eneste referansepunkt var Dinners svært gode crispy duck, så vi snakker om å hoppe etter Wirkola her. Nesten alt gikk bra, helt frem til de 5 siste minuttene da jeg skulle crispe anda litt med overvarme i ovnen. Selvfølgelig glemte jeg hele anda(!), og et par minutter ble til kanskje 10 minutter. Jeg husker ikke, det svartnet for meg i gjerningsøyeblikket og jeg har ingen hukommelse om dette lengre. Det var synd å måtte kaste alt det deilig sprø skinnet som er nesten hele poenget med crispy duck, men en smakstest viste at det ikke smakte brent og fint kunne spises. Det må ha vært marinaden med sake sin fortjeneste.
Ok, slik lager man crispy duck, bare unnlat å svi den på slutten!

Til selve anda og marinaden trenger du:



1 and på ca 2-2,5 kilo
0,6 dl sake
4 ss honning
1 ss ingefær
1 ss miso
salt og pepper

Sett ovnen på 180 grader.
Tørk anda godt med kjøkkenpapir og prikk skinnet med en trepinne. Prikk spesielt der det er mye fett slik som på andebrystet. Dette bidrar til å gjøre skinnet sprøere. Salte og pepre.


Poke!

Sett anda på rist og pass på å ha ei form under, for fettet vil dryppe.
Etter 30 min tas forma ut og fettet helles fra. Spar på fettet, dette er supert å bruke til for eksempel potetretter ved en senere anledning.

Slik lager du glaseringa til anda:
Ha sake, honning, finhakket ingefær og misopasta i en gryte. Kok opp under omrøring og la putre i 3-4 minutter mens rører av og til.


Marinaden snart klar til bruk.

Etter cirka 1 time tas anda ut av ovnen og pensles med marinaden.
Ha anda tilbake i ovnen i 5-7 minutter, ta den ut og pensle på nytt. Gjenta prosessen slik at anda totalt blir penslet tre ganger.


Her er anda i penslemodus, foreløpig ikke svidd.

Bruk gjerne et steketermometer for å vite nøyaktig når anda er ferdig. Brystet bør være omtrent 76 grader mens lårene bør ha omtrent 80-82 grader. La anda hvile. Ved servering strimles kjøttet opp. Våre venner, kineserne, river kjøttet opp slik at en får masse langre fibre.


Kinesiske pannekaker

Et viktig tilbehør til crispy duck er små kinesiske pannekaker. Ved fortæring deles anda opp i små biter, legges på pannekakene med saus og grønnsaker og spises med hendene som en wrap. Nam!

Til en hel gjeng kinesiske pannekaker trenger du:
300 gr hvetemel
1 ss sukker
2,4 dl kokende vann
6 ss vegetabilsk olje til pensling (gjerne sesam- eller solsikkeolje)

Bland en deig av hvetemel, sukker og vann og kna den god sammen. La den hvile i 30 minutter. Del så deigen i to og kjevle den ut til ei tynn lefse på ca 3 mm tykkelse. Stikk ut sirkler med ca 7 cm diameter (jeg brukte et vanlig kjøkkenglass). Pensle sirklene med olje og legg to sirkler oppå hverandre slik at oljesidene møtes. Kjevle så ut de doble emnene slik at du får en tynn pannekake.



Nå skal pannekakene stekes.
Varm opp ei stekepanna til den er god og varm og stek pannekaken uten noen form for fett til de er fine og gyldne på hver side.



Her kommer knepet med de kinesiske pannekakene. Etter steking skal de deles. Finn skillet mellom de to emnene to riv de forsiktig fra hverandre. Pass på, varmt! (På det øverste bildet ser du tydelig skillet mellom de to pannekakene).



Pannekakene holdes varme i en en liten steamer. Sett steameren i ei stor stekepanne med sydende vann.



Til servering:
Plumsauce
Hoi sin saus
Finstrimlet purreløk og agurk.

Når pannekakene skal spises legges saus, grønnsaker og kjøtt på den ustekte siden av pannekaken. pannekaken rulles så sammen fortæres i maks to jafs. Her er en video som viser teknikken.


Her er herligheten klar til å konsumeres. (Svidd andeskinn er forsøkt skjult).

I feel a hoi sin coming on...

2 kommentarer:

  1. Namnam, denne skal jeg prøve meg på:) Når jeg engang finner en and..:s Får ta en snakk med en slakter jeg kjenner, han får tak i det meste.

    SvarSlett
  2. Hei
    Flott med en matblogg. Skal bruke deg for å få inspirasjon. Stekte and en gang, men det smakte tran, kan tenke meg at måke smaker sånn.
    Spiste appelsinmarinert and på Brøndums Hotell i Skagen for mange år siden, og det smakte godt.
    Ha en fin helg!

    SvarSlett