lørdag 24. januar 2009

Omelett med god karma


Mye godt kan sies om økologisk mat og landbruk. Dyrking på jordas egne premisser istedet for å være avhengig av innsatsfaktorer med uheldig effekt (kunstgjødsel og sprøytemidler) høres for meg ut som en knakende god løsning på mange problemer det globale samfunnet står ovenfor. Giftige grønnsaker og GMO-tomater vil jeg helst ikke ha i salaten min.
Det viktigste med den økologiske tankegangen handler for meg veldig mye om en viktig ting, nemlig dyrevelferd. Så glade som vi mennesker er i både kjøtt, melk og egg synes jeg dyrene fortjener det beste stellet av oss.

Jeg har en viss forståelse for at mange synes økologisk mat er for dyrt, noe som stemmer i visse tilfeller, men ikke alltid. For meg handler det mest om å gjøre valg som føles gode og riktige. Jeg er ikke alltid konsekvent i mine innkjøp (utvalget i butikkene varierer for stort til det) men her i heimen er det to økologiske innkjøpsprinsipper som aldri unnvikes, og det er melk og egg.

Jeg blir glad av å vite at eggene jeg spiser kommer fra frittgående glade høner med tilgang til utearealer, sandbad og vaglepinne. Alternativet vil jeg helst ikke tenke på, så hurra for alle flinke bønder som legger om til økologisk drift! Hønene er våre beste venner, uten hønene hadde vi ikke fått egg, og ingen egg betyr ingen kake, -et skrekkscenario jeg ikke tør tenke på, så velg de beste eggene fra de lykkeligste hønene og verden vil bli et bedre sted.

Oppløftende lesning: Hønene vant mot landbruksdepartementet

2 kommentarer:

  1. Hei Elise,

    Først og fremst: Takk for at du har begynt å blogge! Du skriver interessant, du skriver godt, og du skriver personlig. Det er vel mer enn man egentlig kan ønske seg, men når vi er så heldig å ha deg på laget... ;) Har du blogget før et annet sted, eller er du naturtalent? (ja, jeg mener det)

    Over til høner. Har økologiske høner det så bra som du skal ha det til? Vi vet jo hvordan "frittgående høner" i industrien har det. Jeg spør meg selv ofte hvor mye bedre det er i et økologisk, men likevel moderne landbruk.
    Hjemme i Norge kjøper jeg aldri egg. Prior har vel nesten monopol, og de får rett og slett aldri min støtte. Ikke engang i krisesituasjoner - da blir heller menyen endret. Her (i Belgia) kjøper jeg økologisk. Men som sagt, under tvil i forhold til hvor mye bedre disse hønene egentlig har det. Hadde vært interessant å vite mer om det økologiske hønselivet i Norge.

    Forøvrig har Nederland et konsept jeg synes er veldig stilig: Å adoptere sin egen økologiske høne! For 30 euro i året får man 6 egg hver måned fra sin egen høne, eggene kan hentes på et gitt utsalgssted nær hjemstedet (Nederland er jo ikke så stort, så logistikken er ikke en altfor stor utfordring). Men det beste av alt; man kan følge adoptivhønen sin hele døgnet via webcam! :D

    http://www.adopteereenkip.nl/index2.html

    Jeg burde skrive et blogginnlegg om dette.

    SvarSlett
  2. Hei Janne. Takk for kjempehyggelig hilsen. Dette er min første blogg og det er så mye gøy å skrive om! Hvorfor har jeg ikke begynt før?
    Jeg vil adoptere en høne! Kanskje hun kan bo sammen med de to adoptivgrisene jeg fikk i julegave?

    Jeg har full forståelse for at folk går seg vill i merkeordningene som finnes for mat, økologisk, fairtrade, nøkkelhullet, KRAV, MSC i tillegg til egne miljøgarantier overkreative firmaer finner på selv. Det kan hende at den totale anseelsen og interessen for å sette seg inn i de ulike merkeordningene svekkes jo flere som kaster seg på flinkest-i-klassen-bølgen. Norge har ihvertfall en lang vei å gå før bevisstheten når europeisk standard. Når det gjelder fokus på dyrevelferd konkurrerer hønene helt i teten med pelsdyr (som ikke engang bør betegnes som pelsdyr), hvaler og Brigitte Bardots selunger. Forskjellen er at folk flest spiser egg oftere enn hval, derfor har det så stor betydning hvilket valg vi gjør i butikken. Forskjellen mellom drift av frittgående høner og økologisk hønsehold finnes det mer informasjon om her:
    www.agropub.no/asset/2482/1/2482_1.pdf

    For alternativer til Prior fant jeg en produsent som leverer i Østlandsområdet som heter Holte Gård. Ser ut til at de har OK distribusjon til både kjeder og mindre butikker. Det særegne ved denne gården er at de har eget slakteri, noe som betyr at fuglene slipper lang transport og stress. På hjemmesida deres, som er veldig bra, www.holtegard.no finnes bilder og beskrivelse av driften deres (det er mer enn hva Prior tør) samt en liste over butikker de leverer til.
    I en artikkel om dem i Drangedalsposten stod det at driftsbygingen deres, som i et konvensjonelt oppdrett ville inneholdt 45.000 kyllinger har de kun 1.400 kyllinger. Jeg heier på Holte gård!

    Dette er et viktig tema som bør diskuteres opp og ned og i mente, jo mer oppmerksomhet saken får, jo bedre mener jeg.
    Vi blogges!
    elise.

    SvarSlett