onsdag 18. mars 2009

Egg i kurven

Et mindre kjent ordtak sier, det er bedre med to egg i kurven enn ti høns på taket.
Egg i kurven, eller eggs-in-a-basket som er det engelske navnet på denne retten, passer godt som lunch eller en liten kveldsrett, sammen med en frisk salat.
For å lage denne retten trenger du ramekiner, som er små ildfaste former.

Dette trenger du til 2 porsjoner egg i kurven

4 skiver brød, gjerne dag-gammelt
2 egg
litt smør
gressløk
1 dl revet ost med masse god smak
Tabasco, -gjerne chipotle varianten (chipotle = tørket, røkt chili)

Fremgangsmåte:
Skjær brødet i passe tynne skiver på ca 1/2 cm. Daggammelt brød er bra å bruke, for det er litt lettere å skjære tynt. Smelt smøret og pensle brødskivene. Nå kommer stuntet! Brødet skal klemmes nedi formene med den siden som er penslet med smør inn mot kantene på formen, dette for at brødet skal slippe formen etter steking.
Her gjelder det å bruke litt lappeteknikk for å dekke hele forma.Fyll så bunnen med litt revet ost, knekk et egg oppi, og dryss litt finhakket gressløk over. Topp med resten av den revne osten.
Noen dråper med chipotletabasco eller bare vanlig tabasco gjør susen her sammen med et lite dryss salt og nykvernet pepper.Stek eggeformene i forvarmet ovn ved 200 grader. Steketiden avhenger litt av om du liker plommen flytende eller fast. Jeg liker plommen flytende, men her ble plommen fast gitt. Steketiden jeg brukte var omtrent 20 minutter. Dette var mitt første forsøk på egg-i-kurven, så jeg må eksperimentere litt mer for å finne den perfekte konsistens, kanskje et sted mellom 10 minutter og 15 minutter er passe for å få flytende plomme men med gylden ost på toppen?

2 kommentarer:

  1. Kult! Flaks for meg at jeg har sånne former og liksom har gått og lurt litt på hva de kunne brukes til! Mine er dekket med teflon på innsiden, så det gjør kanskje behovet for smør mindre det da? (Nå liker jeg smør jeg altså, men...)

    SvarSlett
  2. Disse må jeg prøve. Så flotte bilder! Når kommer kokeboka deres? ;-)

    SvarSlett