lørdag 14. mars 2009

Frykt ikke kyllingen

Noe skurrer de gangene jeg i beit for gode middagsidéer ender opp med å kjøpe en pakke kyllingfileter til kroner 69,90. Bekymringa mi er todelt.
Bekymring nr 1 er: "Ånei, har jeg gått inn i en tung evigværende middagsidétørke som ingen ende vil ta"? Bekymring nummer 2 er: "Hvorfor kjøper jeg disse svindyre, mikroskopiske kyllingfiletene uten skinn, når det er så mye, mye lurere å kjøpe hel kylling for så å partere den selv og få dobbelt så mye for pengene"? Si det.
Ikke alle dagligvarebutikker har hel, fersk kylling, men flere av de som griller kyllinger har gjerne noen ferske på lur som aldri finner veien ut i ferskvaredisken.

I studietida pleide jeg å kjøpe hel kylling, partere den og fryse ned delene i passe middagsstørrelser. Veldig økonomisk og lurt, ikke bare for studenter men for alle. De ferdige filetene er det jeg vil kalle bortinatta overpriset.
Da er det bedre å ta frem kniven og trikse litt sjøl på fjøla. Ikke få panikk, å partere en kylling er veldig enkelt.

Slik gjør du det:


Kylling klar til dyst.

Trinn 1: Skjære av lårene: Bruk kniven og skjær nedover på innsiden av kyllinglåret til du når beinet.Når du kommer til beinet gjelder det å dele det i leddet. Leddet finner du lettest ved å brekke låret utover, da ser du leddet og ved et lett brekk vil du se leddskillet. Del leddet i to.Gjør tilsvarende med lår nummer to.Trinn 2: Skjære ut brystfiletene: Snu kyllingen motsatt vei. Når brystfiletene skal skjæres ut, må en lede kniven langsetter brystbenet som ligger på langs. Bruk fingrene så kjenner du hvor det ligger.Jeg liker å snitte skinnet først langsetter brystbenet. Deretter er det enkelt å skjære nedover langsetter skroget, led kniven langsetter benet hele veien ned og du vil få en hel, fin filet.Yess! En kyllingfilet!Gjør så tilsvarende på motsatt side for å skjære ut den andre fileten. Hvis du ønsker kan du skjære av vingen.Resultat: 2 stk filet, 2 stk lår og 2 stk vinger.Enkelt!!

2 kommentarer:

  1. Dette var kjempenyttig! Festlig å følge bilde for bilde. Det så jo ganske enkelt ut, sånn år du gjorde det... ;)

    Kan man gjøre noe med resten? Det går vel an å lage suppekraft kanskje? Eller finrense for små kjøttbiter (eller er det kanskje ikke noe særlig mer igjen på bena)?

    SvarSlett
  2. Heisann! Skroget er supert å koke kraft på. Jeg renskjærer det for kjøtt som kattepusene får. De er gærne etter kylling og står på kjøkkenet og mjauer og maser i forventning og irritasjon over hvor ufattelig treig jeg er med å servere livretten deres.

    SvarSlett