søndag 1. mars 2009

Klauvsøndag?

For et par år tilbake fikk jeg ei bok som heter Daglig brød - daglig dont i julegave av mine foreldre. Boka handler om mattradisjonene i det før-moderne gårslivet til nordnorske fiskerbønder. Boka er skrevet av Kristine Lind Grøtland og ble første gang utgitt i 1962. Kunnskapsnivået om mat og hvordan man best kunne utnytte så mye som mulig av det man hadde tilgjengelig imponerer meg stort. Jeg er så glad for at noen har samlet inn lokale oppskrifter og systematisert alle tradisjoner mellom to permer.
Jeg vil gjerne gjengi det som handler om mattradisjoner i fasteuka. I de gode gamle dager var nemlig mattradisjonene i fasteuka mye sterkere forankret enn nå og det var regler på hva man skulle spise de enkelte dagene. Her følger meny for ukedagene etter fastelavn:

Heitvegmandag: Rykende varm fettkake.
Fett-tirsdag: Smalhau (sauehoder)og kjøttmølje med kokt raspekake.
Askeonsdag: Askestekt mat. Poteter stekt i aske og sild stekt på glør vare en vanlig rett. Man spiste også gjærbrød stekt i glødende aske.
Trippetorsdag: Lutefisk med møssmør-dopp til.
Skittenfredag: Restemat!
Vaskarlørdag: Byggmelsgrøt med møssmørfett på.
Klauvsøndag: Smaleklauver eller sauskanker med poteter og flatbrød med kraftsuppe jevnet med raspede poteter eller grynmel.

I følge forfatteren har mattradisjonene de to første dagene i fasteuka og i dag, på klauvsøndag, holdt seg like til våre dager. Nå må en ta i betraktning av boka første gang kom ut i 1962, så nytt regnskap må sannsynligvis gjøres opp.

Tradisjonene sett med moderne øyne er både litt rare og morsomme, men bevares, i disse moderne tider der en må klø seg litt i hodet for å finne inspirasjon til hverdagsmaten, høres det ut som en kjempeidé at menyen for hele uka er bestemt av tradisjoner. Jeg må allikevel innrømme at jeg er litt skeptisk til dagens menyforslag.

Jeg finner ikke en god forklaring på hva møssmør er for noe, så hvis noen har en lysende idé om hva dette kan være sier jeg tusen takk.

1 kommentar:

  1. Hei Elise! Forklaringen er nærmere enn du tror. I følge din far har han spist masse møssmør da han var liten, så han vet godt hva det er. For å være helt sikker har jeg ringt din bestemor på 89, som ga meg en lang avhandling om temaet. Hun kokte møssmør (prim) i en stor jerngryte på ovnen i kjøkkenet. De hadde ovnsringer som hun tok av. De hadde både kyr, sauer, geiter, høns og hest, og var selvforsynt med det meste. Hun kokte prim på møsse av geitmelk. Møsse er den vesken du får etter å ha fjernet ostemassen. Det tar lang tid å koke prim, særlig hvis du starter med 10 liter geitmelk og 2 ss osteløpe. Da er lettere med gamle osterester. I følge din bestemor kan du spe med melk eller fløte og evt.smake til med litt sukker og tilsette rosiner, men stopp i tide så ikke massen blir for hard. Den må kunne smøres utover. Hilsen mamma

    SvarSlett