mandag 23. februar 2009

Hjemmelagde fiskeburgere

Jeg føler sjelden behov for å kjøpe farseprodukter av fisk som fiskeboller, fiskekaker eller fiskeburgere i butikken. I enkelte varianter er det i underkant av 50 % ren fisk. Da kan man jo begynne å lure på hva de resterende 50 % er. Mel og vann og rare tilsetningsstoffer, antar jeg. Hva med å heller prøve å lage sine egne fiskekaker eller fiskeburgere? På den måten har man full kontroll over innholdet og det er overhode ikke vanskelig. Gjør alle landets grepa bestemødre stolte og ta tilbake fiskekakene!

Dette er ingrediensene du trenger:


(NB: salt var ikke tilstede da bildet ble tatt)

600 gr benfri fiskefilet (jeg brukte en kombinasjon av laks og hyse (kolje)
1 toppet ss potetmel
1,5 dl H-melk
¼ finhakket purreløk
Salt og pepper

Skjær fisken i biter og kjør sammen med salt til du har en jevn masse.
Tilsett potetmel og spe med kald melk til du får fin farsekonsistens, men pass på at farsen ikke går varm.


Bland inn finhakket purreløk for hånd.


Fukt hendene med kaldt vann og form farsen til burgere som stekes gyldne i middels varm stekepanne i en blanding av smør og olje.


Hva med tzatziki til burgeren? Slik lager du tzatziki:



1. Riv ½ agurk og la den renne av i en sil i ca en halvtime
2. Bland inn 1 ½ dl naturellyoghurt, gjerne tyrkisk som har fast konsistens
3. Tilsett sitronsaft, et fedd presset hvitløk, salt og nykvernet pepper.
4. Smake!

Legg opp burgerne på hamburgerbrød (gjerne hjemmelagde!), dander med salat, tomat, marinert rødløk, tzatziki eller hva du ellers måtte ha som favoritttilbehør.
Ovnsbakte poteter smaker godt til burgerne.



Nå har bestemor all grunn til å være stolt.

3 kommentarer:

  1. mmm ser nydelig ut, hitil har jeg sverget til en god gammel oppskrift fra Reine i Lofoten, det e ikke så stor skam å være fra senja og bruke oppskrift fra lofoten som man i utgangspunktet skulle tro :)
    Men tror jeg får ta å prøve din og en dag.

    SvarSlett
  2. Hva slags redskap har du brukt til fiskekakene, er fisken malt med noe slags kvern, hurtigmikser, blender, håndmisker eller har du brukt KitchenAid'en din? Jeg spør i forhold til mine kjøkkenmaskin-behov ;)

    SvarSlett
  3. hei Janne! Jeg brukte blenderen min:) Det går greit, men det skal ikke så mye fast masse til før det stopper opp, så en må hjelpe til med slikkepotten innimellom. En foodprocessor hadde vært det aller beste, men det har jeg ikke, foreløpig:/ Jeg vil heller bruke pengene mine på "nyttige" kjøkkenredskaper som f.eks toaster som gir Jesusmønster og denslags.
    NB: jeg må huske å vaske blenderen min grundig, for hvis ikke smaker neste smoothie laks. Mmm, laksesmoothie!

    SvarSlett